1 Läs mer >>
Detta säger jag för att det är Sverige-vinter utanför fönstret men lättklätt inomhus på grund av sjuklig hetta. Bokstavligen. Går runt i bikini och kjol men håller på att dö av värme.
Jag tänkte iallafall ta mig för att berätta för er vad jag gjort idag. Woohoo! tänker ni säkert, speciellt som jag just talat om att jag är sjuk. Men, förhoppningsvis finner ni det inte så tråkigt ändå.. Även om jag säkert skukke göra det om ja var i ert ställe.. eller mitt ställe för den delen.. MEN, för att komma till poängen! Jag har planterat litchi. :)


Så här gör man: (sa hon fast hon egentligen inte har en aning)


Till att börja med tar du dig en god titt på frukten du ska använda för plantering. Så du vet hur den ser ut.
När du undersökt frukten bestämmer du dig för att ta en titt på insidan. Vem blir inte frestad av att skära i den här lilla kotten?
Insidan är sedan en spännande upplevelse och du känner på det vattniga men mjuka och behagliga fruktköttet en stund innan du bestämmer dig för att ta kärnan. Den sura citrussmaken hänger kvar i din mun då du upptäcker att din kamera har fått slut batteri medan du mumsade på litchins stackars kött. Du bestämmer dig för att fortsätta planeringen med din dåliga mobilkamera som hjälp.
För nästa moment behöver du hämta några saker.
Du har kärnan från litchin:
En kruka skulle sitta fint, och här måste jag också passa på att sticka in att du behöver både en innerkruka och en ytterkruka.


innerkruka och ytterkruka

Till innerkrukan behöver du dessutom jord. Annars får du inga fler litchis på ett tag.
Såja:
När du har allt detta är du redo att sätta igång. Eller, tja, så redo som du kan bli i alla fall.
Du applicerar en lagom mängd jord i innerkrukan, spiller en del jord över diskbänken och förbannar dig själv över att du tagit en sån liten kruka. Den perfekta mängden jord ser ut precis sähär:
..ungefär. Det är nu dags för dig att göra ett hål i jorden (lagom stort för att litchins kärna ska ha det bra. Inte mer, litchi-kärnor är inte så mycket för att bli bortskämda.) och tillsätta kärnan.
Du tittar ned i hålet och inser att kärnan liknar en kista på en begravning.. Dina ögon fylls med tårar och du minns bortgången av någon familjemedlem.. Men nog om det. Nu täcker du över litchi-kärnan.
Innerkrukan applicerar du därefter i ytterkrukan. Du försöker sedan hitta en bra vinkel att dokumentera detta från men bestämmer dig slutligen för att det inte spelar någon roll.
Litchi-kärnan vilar i sin grav, snart redo för att skapa nytt liv. Du funderar en stund på vad som saknas och kommer sedan fram till att det är dickat. Ja, alltså, litchins dricka..
Du tillsätter vatten till gröten och ser hur jorden snabbt absorberar det.
Till nästa moment behöver du rota runt lite i köket. Det krävs nämligen en sax (var försiktiga mina vänner!) och en bit plastfolie. Dessutom tror jag du skulle föredra att lägga till ett gummiband på listan.
När du införskaffat materialet påbörjar du proceduren. Meningen är nu att krukan ska bli ett litet växthus, på något vis.. Till detta ska man klippa en bit plastfolie:
och lägga denna bit över krukorna så att toppen är helt lufttätad. Inte ska vi låta döingen andas väl?
För att försäkra dig om att han inte kan överleva kan du täta extra med hjälp av gummibandet. Detta trör du över krukans topp, men inte så långt att du hamnar nedanför plastfoliens kant, då har du misslyckats och får börja om. Detta kan ta en stund men det är bara att kämpa på!
Tillslut sitter gummibandet där och du kan andas ut, det finns nu ingen möjlighet för det stackars lilla fröet att andas. Nöjd med ditt verk kan du sedan frisera konterna på plastfolien efter tycke.
Stiligt värre.
Allt som behövs nu är för dig att hitta en bra plats för det nya livet att ta sin början. Du tänker efter var det är som soligast och plaserar plantan där.
Ditt lilla växthus tar fart så fort solen dyker upp bakom horisonten! Så länge får lampan i ditt fönster duga.
Så, det är alltså hur man odlar litchis! :) (hoppas jag, hittade på det nyss..)




Nu blir det alltså att plantera små litchis i fönstrena hemma hos er förstår jag, eller hur? Haha, eller så inte.. ^^

Welcome to Hawaii!

1 Läs mer >>
Så, måste skriva om den här dagen, den är nämligen något speciell :P

Jo, först och främst så (skulle) jag och Sara fira 3 månader, men nu visar det sig att hon fortfarande är sjuk, åhh vad jag hatar hennes sjukdom, den stör mig väldigt mycket. Verkar både hemskt plågosamt för henne med alla hemska symptom, sen så saknar jag henne (den sista är en allt mer egotrippad anledning, jag vet.), väldigt mycket. Imrn 7 dagar sen jag såg henne och jag känner mig såhär, hur ska det gå sen i sommar då jag ska fara utomlands, i 9dagar tom!? det kommer inte att gå x_x .. nåja.

SEN! så fyller våran vänn Maja år! vilket nog alla som läser bloggen här redan vet om (skulle jag tro) .. Grattis dig!
Hoppas du haft en härlig dag och fått lagom många trevliga presenter :P

OOCChh så sist har vi Nelly & Johns 2 månaders-dag, dock var den igår, men man kan inte vara för kräsen. Eller hur :) ?

Nå, allt mer jag kan komma att tänka på nu är hur dåligt med bilder jag lagt upp, har lixom så sällan sådanna.. Men, för första gången på väldigt länge (nånsin?) så tänkte jag lägga upp en på en väldigt cool uppfinning som jag lärde mig bemästra häromdagen :D :

skruvpistol = deathweaponskruvpistol - weapon of death in hands of dangerus person

Cool va :O?!?!

Nu ska vi se.. kort i...